fbpx
muž podnikateľ pozerá na lány a ráta infláciu

Po lopate: Keď peniaze strácajú svoju hodnotu

30 apr, 2023

V tejto sérii článkov sa spolu bližšie pozrieme na aktuálne témy z oblasti finančnej gramotnosti, rozoberieme si dôležité pojmy a taktiež si ukážeme, ako súvisia niektoré spoločenské témy so svetom biznisu.

Témou dnešného článku je inflácia a jej vplyv nie len na stav ekonomiky, ale aj na jednotlivca, či už ide o podnikateľa, „jednoosobovú sro-čku“ alebo živnostníka.

V poslednej dobe počujeme slovo inflácia snáď z každej strany, dominuje nie len v titulkoch správ, ale aj ako téma diskusií či každodenných rozhovorov. Aj keď o nej hovoríme hlavne v negatívnom význame, v praxi patrí medzi bežné javy a v niektorých prípadoch môže mať na ekonomiku pozitívny vplyv. Ale to už trochu predbiehame, rozoberme si tento pojem pekne od základu.

Čo je vlastne inflácia?

Jednoducho povedané, pojmom inflácia označujeme všeobecný nárast cien, ktorý aktívne znížuje kúpnu silu peňazí. Dochádza k nej v prípade ekonomickej nerovnováhy a jej následkom si za rovnakú sumu peňazí kúpite menej produktov, ako v prechádzajúcom období. Určite ste si všimli, že v minulosti mali peniaze vyššiu hodnotu, za týždenný nákup, napríklad, dnes zaplatíme oveľa viac, ako kedysi.

A keď sa ceny výrazne zvýšia a hodnota peňazí klesne, môže to mať vážne dôsledky – ako pre ekonomiku, tak aj pre jednotlivca

Čo spôsobuje zvyšovanie miery inflácie?

Vo väčšine prípadov rozlišujeme dva hlavné druhy inflácie – dopytovú a ponukovú.

Dopytová inflácia vzniká vtedy, keď dopyt po výrobkoch prevyšuje ponuku. Môže sa tak stať, napríklad, keď vláda alebo centrálna banka zníži úrokové sadzby, alebo keď sa spotrebiteľom zvýši disponibilný príjem a zlepší sa hospodárska stabilita. To v zásade znamená, že je k dispozícii viac finančných prostriedkov, ako dostupného tovaru. Výsledkom je tak celkové zvýšenie cien a výrazné znehodnotenie meny.

V prípade ponukovej inflácie sa ceny zvyšujú v dôsledku rastu nákladov na suroviny, rastúcich mzdových nákladov alebo nákladov na výrobu. Ak v rovnakom čase nepríde zároveň aj k zvýšeniu dopytu po tovaroch alebo službách zo strany spotrebiteľa, ceny sa zvyšujú, no mzdy zvyčajne nerastú.

Vplyvom pandémie COVID-19 došlo k výraznému zvýšeniu miery inflácie, spotrebitelia po dlhom období lockdownu začali míňať viac, ako počas neho. V kombinácii s problémami v medzinárodnom dodávateľskom reťazci vznikol výrazný nepomer medzi ponukou a dopytom, čoho následkom bola dopytová inflácia. Okrem toho spôsobila kríza na Ukrajine naliehavý nedostatok energie a drasticky ovplyvnila ceny potravín na celom svete. To výrazne zvýšilo náklady na potraviny a verejné služby, čo zas viedlo k ponukovej inflácii. Dostali sme sa tak do momentu, kedy sa potýkame s oboma druhmi inflácie naraz.

Všetko zlé je na niečo dobré

Určitá miera inflácia je však potrebná na stimuláciu ekonomiky. Malá inflácia povzbudzuje spotrebiteľov k skorším nákupom, teda nečakajú na pokles ceny. Navyše môže byť výhodná pre zadlžených spotrebiteľov, pretože znižuje hodnotu úveru alebo hypotéky a tým pádom vám ostane viac finančných prostriedkov na míňanie. A napokon, majiteľom nehnuteľností sa zvýši hodnota ich majetku, ktorý potom môžu predať za vyššiu cenu.

Väčšina centrálnych bánk sa zhoduje, že miera inflácie okolo 2 % podporuje skôr míňanie ako šetrenie, čo podporuje ekonomiku.

Muž montuje solárne panely – investoval nimi do hmotného majtejtu a predišiel inflácií svojich penazí

Ako si chrániť financie pred infláciou?

Aj keď ich nie je veľa, predsa máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť ochrániť vaše financie pred dôsledkami inflácie. V prvom rade si treba uvedomiť, že v období vysokej inflácie môže byť vlastnenie sporiaceho účtu s vyšším obnosom peňazí riskantné. Ak je totiž úroková miera na vašom sporiacom účte nižšia ako ročná miera inflácie, hodnota vašich peňazí technicky klesá. Jedným zo spôsobov, ako infláciu prekonať, je investovať na akciovom trhu, aj keď to, samozrejme, prináša svoje vlastné riziká. Diverzifikácia vášho investičného portfólia však môže pomôcť chrániť sa pred prudkým nárastom inflácie.

V takomto období sa odporúča sledovať si každodenné výdavky. Keďže náklady na rôzne druhy tovaru môžu rásť odlišným tempom a v odlišnom časovom horizonte, uistite sa, že míňate obzvlášť opatrne.

Výsledky podnikateľského prieskumu realizovaného na vzorke slovenských živnostníkovrok 2022rok 2021
Podnikateľská miera inflácie na Slovensku↑ 12,8 %3,3 %
Úroveň korupcie na úradoch17 %↑ 18%
Funkčnosť štátnych inštitúcií (kataster, daňové úrady)↑ 21 %20 %
Ziskovosť a produktivita vášho podnikania↑ 38 %29 %
Stabilita dodávok tovaru a kvalita vstupov↑ 57 %12 %

Zdroj: Podnikateľská aliancia Slovenska

Stolár, farmár, robotník, alebo kvetinárka? Ako sa brániť inflácii keď podnikáte na živnosť?

Pre všetkých podnikateľov a remeselníkov je inflácia výzvou, pretože má negatívny vplyv na náklady, zisky a celkovú hospodársku stabilitu. Ak chcete negatívnym vplyvom zamedziť, skúste si dohodnúť dlhodobé zmluvy z dodávateľmi, ak je to možné, snažte sa uzatvárať dohody a zmluvy na dlhšie obdobie. Týmto spôsobom sa môžete chrániť pred náhlym zvýšením cien a udržať stabilitu výnosov.

Tiež odporúčame investovať do hmotných nástrojov podnikania, pretože tie nestrácajú hodnotu tak rýchlo ako peniaze – s tým vám vedia pomôcť Biznis úvery. Cez túto webovú stránku si môžete v pohodlí domova požičať na všetky vaše finančné aktivity a nápady.

Chcete pracovať na seba?

My vám financie na vybavenie vašej dielňe požičiame.

Newsletter

Newsletter

Pripravili sme pre vás newsletter s najnovším obsahom. Nezmeškajte žiadnu súťaž a zostaňte stále v obraze. Prihláste na odber svoj e-mail* a nezmeškáte nič dôležité. Ako BONUS vám sprístupníme prístup na sociálne siete.

Boli ste úspešne pridaný k našim odoberatelom newslettra