fbpx
Usmiata pekárka pečie cukrovinky, vďaka pôžičke pre szčo

Aj ako cukrárka môžete dostať pôžičku pre SZČO a mať svoju vysnívanú prácu

9 máj, 2021

„Začiatky podnikania neboli vôbec jednoduché, veľmi rýchlo som zistila, že samotný talent mi na vedenie úspešnej prevádzky stačiť nebude,“ povedala nám o začiatkoch svojho sladkého biznisu Mária, ktorá momentálne vedie úspešnú firmu v pekárenskom biznise. Bez pôžičky pre SZČO by pravdepodobne bolo všetkému inak!

Medzi najnákladnejšie položky patrí jednoznačne zariadenie cukrárne. Už len cukrárenské stroje, kuchynský robot a špeciálna plynová pec boli pre matku samoživiteľku neprekonateľnou prekážkou. „Množstvo financií, ktoré bolo potrebných na rozbehnutie nového podniku presahovalo môj rozpočet o niekoľko tisíc. Rozhodla som sa preto začať v malom a robiť hlavne menšie objednávky, na ktoré mi stačilo vybavenie mojej vlastnej kuchyne,“ vysvetľuje. Trvalo viac ako rok, kým svoje podnikanie posunula o level vyššie a zabezpečila si riadnu kuchyňu s riadnymi strojmi. A to vďaka pôžičke pre SZČO, ktorá môže ľuďom pomôcť aj pri nákupe nového zariadenia rozbehnutej prevádzky.

Cena pekárskeho vybavenia však nebola jedinou prekážkou, s ktorou sa musela potýkať. „Ak si budete zabezpečovať tovar sami, pripravte sa na nekonečné vyjednávanie s dodávateľmi cukrárenských produktov. Budete potrebovať vlastné auto, dobrý paušál na telefón a hlavne veľa času na vybavenie všetkých nákupov a povolení,“ pokračuje Mária. “Najlepšie bude, keď si vopred preštudujete potravinársky kódex, hlavne v otázke hygieny, sú tam presne popísané podmienky, za ktorých môžete prevádzkovať vlastnú cukráreň.“

Svoje cukrárske remeslo teraz Mária prezentuje aj na sociálnych sieťach, kde má tisíce fanúšikov, ktorí sa k nej pravidelne vracajú. „Neustále však ku mne prichádzajú aj noví zákazníci. Svoje produkty sa snažím čoraz viac zlepšovať, predovšetkým v oblasti dizajnu. Sledujem trendy, skúšam nové postupy zdobenia, vzdelávam sa a snažím sa napredovať.“

Na Slovensku je stále nedostatok kvalitných cukrárenských prevádzok, hlavnou príčinou je nedostatok financií

Otvorenie vlastnej cukrárne je záležitosťou tisícok eur, skúsení cukrári preto odporúčajú vyčleniť si na začiatok dostatok peňazí na kúpu všetkého cukrárskeho náčinia a druhú časť peňazí si nechať na rozbeh. Samotné vybavenie cukrárne strojmi, nábytkom a chladiacou technikou vyžaduje jasné rozhodnutie o tom, ako budete daný projekt financovať.

Ak sa chcete vyhnúť vysokým pokutám, musíte pri zariaďovaní prevádzky brať do úvahy aj ďalšie veci – zaviesť vodu na viacerých miestach, mať oddelenú toaletu pre zamestnancov a zákazníkov a vyhradený priestor na pracovné náčinie či prostriedky na upratovanie. Pri rekonštrukcii priestoru nesmiete zabudnúť na vykachličkovanú prípravovňu cukroviniek. Ak sa chystáte vyrábať vlastné koláče, kachličky nesmú chýbať ani vo výrobni.

Pôžička pre SZČO pomôže všetkým podnikateľom

Pri zakladaní vášho podnikania musíte myslieť na nespočetne mnoho vecí, ako aj na dostatočnú atraktivitu polohy, výšku nájmu a cenovú stratégiu – s tým súvisí aj úvaha o platbe DPH (pri obrate za 12 po sebe idúcich mesiacov nad 29 000 EUR sa však platcom stávate automaticky) či rozhodnutí o založení živnosti pod hlavičkou fyzickej alebo právnickej osoby.

Biznis úvery ponúkajú zabehnutým súkromným podnikom finančnú podporu, môžu vám tak neskôr pomôcť pri nákupe lepšieho vybavenia alebo pri rekonštrukcii priestorov. Aj vďaka nim môže každý viesť prevádzku, ktorá spĺňa štandardy moderného podniku, do ktorého sa zákazníci radi vracajú. Hovoria za nás skúsenosti zo všetkých oborov podnikateľského spektra.

podpis samostatne zárobkovo činnej osoby

Máte nápad a potrebujete ho financovať?

My vám peniaze na vybavenie vašej prevádzky požičiame.

Newsletter

Newsletter

Pripravili sme pre vás newsletter s najnovším obsahom. Nezmeškajte žiadnu súťaž a zostaňte stále v obraze. Prihláste na odber svoj e-mail* a nezmeškáte nič dôležité. Ako BONUS vám sprístupníme prístup na sociálne siete.

Boli ste úspešne pridaný k našim odoberatelom newslettra