fbpx
Stolár hobľuje drevo, vďaka pôžičke na firmu

Ako som získal pôžičku na firmu a dal prácu ľuďom v regióne

11 máj, 2021

Príbehy mnohých malých a stredných podnikateľov sú inšpiratívne. Marcelov nápad otvoriť si vlastnú dielňu v Brezne sa zrodil pred piatimi rokmi, pôžička na firmu neskôr pomohla financovať jej rozšírenie.

„Podnikať som začal už po strednej škole, hnala ma hlavne túžba po vlastnom biznise a tiež snaha prinášať zákazníkom kvalitné stolárske výrobky. Moja práca ma baví a napĺňa, no je za tým kus roboty a nešlo to hneď s takou ľahkosťou, v akú som dúfal. Začiatky nie sú jednoduché, ale keď si človek vyhrnie rukávy, vydrží a práca ho napĺňa, skôr či neskôr sa to zúročí. Potom je to už len o ideálnom spojení práce a lásky k drevu. A tú mám od nepamäti,“ vraví Marcel.

Bez finančnej pomoci to niekedy nejde

Nebolo hneď jasné, ktorým smerom sa bude Marcelova firma uberať. „Vybavenie stolárskej dielne nie je lacné a bez potrebných nástrojov nebolo možné robiť všetky zákazky, čo sa vo veľkej miere odrážalo aj na ziskoch. Po roku trápenia sa mi bolo jasné, že musím firmu posunúť ďalej. Rozhodol som sa preto využiť služby Biznis úveru a kompletne vybaviť dielňu chýbajúcimi nástrojmi, vrátane osvetlenia, zváracej techniky a montážnych vozíkov,“ vysvetľuje.

Toto rozhodnutie sa ukázalo ako správna investícia, ktorá Marcelovi nie len pomohla rozšíriť sortiment produktov, ale so stúpajúcim počtom zákazníkov mu umožnila priať jeho úplne prvého zamestnanca. „Vo dvojici sa hneď robilo všetko jednoduchšie, mohol som delegovať všedné úlohy, ktoré mi zbytočne zaberali čas a sústrediť sa viac na výrobu a dizajn samotný,“ dodáva Marcel.

Kvalitných remeselníkov nenájdete na každom rohu

Každé podnikanie so sebou prináša určité riziká, úspech vám nevie zaručiť nikto. Je to práve strach z neúspechu, ktorý stojí v ceste množstvu talentovaných remeselníkov vydať sa smerom vlastného podnikania. Čím je teda Marcelova firma výnimočná?

„Myslím si, že ide hlavne o prístup k ľudom – našimi zákazníkmi sú obyčajní ľudia, ktorí si ctia slovenské drevárske tradície, preto sa k nim správame priateľsky a s úctou. Vieme totiž, že bez nich by sme o prácu prišli,“ vysvetľuje.

Marcel je presvedčený, že dobré vzťahy so zákazníkmi sú základom podnikania, a preto sa vždy svojim zákazníkom snaží vyjsť v ústrety – či už sa jedná o neštandardnú požiadavku, alebo o objednávku na poslednú chvíľu. Budovať imidž solídnej stolárskej dielne je pre Marcela nikdy nekončiace vyčerpávajúce poslanie majiteľa. „Keď sa vo dverách objaví nový zákazník, ktorý sa o nás dopočul od kamaráta, viem, že to robíme dobre.“

S podnikaním vám podnikateľský úver

Malí a strední podnikatelia majú vďaka výhodnému podnikateľskému úveru  šancu dostať sa rýchlo a jednoducho k finančnej čiastke, ktorú využijú na vylepšenie svojej dielne, kaviarne či reštaurácie a môžu tak posunúť firmu na vyššiu úroveň.

“Práca s drevom ma vždy nesmierne bavila. V momente, keď mi hrozilo, že sa jej budem musieť kvôli finančným ťažkostiam vzdať, neváhal som a požičal som si časť peňazí cez Biznis úvery,“ vraví Marcel. V dielni zamestnáva momentálne troch vyučených stolárov a dvoch učňov, ktorým ponúkol platenú prax. Aj vďaka nemu môže toto remeslo na Slovensku naďalej úspešne napredovať.

SZČO zárobkovo činná osoba podpis

Máte nápad a potrebujete ho financovať?

My vám peniaze na vybavenie vašej prevádzky požičiame.

Newsletter

Newsletter

Pripravili sme pre vás newsletter s najnovším obsahom. Nezmeškajte žiadnu súťaž a zostaňte stále v obraze. Prihláste na odber svoj e-mail* a nezmeškáte nič dôležité. Ako BONUS vám sprístupníme prístup na sociálne siete.

Boli ste úspešne pridaný k našim odoberatelom newslettra